מה זה אקנה וולגריס?
האבחנה "אקנה וולגריס" היא מונח רפואי נפוץ שמטרתו להבדיל בינו לבין סוגי אקנה אחרים.
זוהי מחלת עור כרונית שכיחה בעיקר בילדים ובמתבגרים, אך גם בחלק מהמבוגרים.
המחלה נגרמת עקב עליה בפעילות הורמוני המין במהלך גיל ההתבגרות.
הגורמים
-
- ייצור מוגבר של חלב (סבום)– עליה בפעילות הורמונלית בגיל ההתבגרות משפיעה באופן ישיר על בלוטות החלב לייצור הפרשה מוגברת של חלב. בחלק מהמקרים תהליך זה אינו מאוזן גורם להתפתחות של תהליכי דלקת.
- אקנגנזיס / התרבות של חיידקי ה P ACNE – אורגניזם אנאירובי הקיים בנגעי אקנה ממריץ את תהליכי הדלקת.
- קומדוגנזיס / היפר קרטיניזציה – התקרנות מהירה גורמת למיקרו-קומודונים מלאים חלב וקרטין.
- תהליכי דלקת מוגברים -ייצור מוגבר של חלב אל מול הפרשה מופחתת מוביל לחסימה של הבלוטה וכתוצאה מכך לדלקת.
- הורמונים אנדרוגניים אנדוגניים (פנימי) ואקסוגניים (חיצוני) מעוררים פעילות מוגברת בבלוטת החלב.
- שינוי מבני בבלוטת החלב – הרחבה ופיצול.
- מחסור בחומצה לינולאית בחלב – חומצת שומן חיונית למניעת דלקות וכתוצאה מכך נוצר נזק נרחב לאפיטל ולזקיק.
- תורשה – הגורם התורשתי בעל השפעה נרחבת. סוג עור שומני /רגיש יהיה בעל נטיה מובהקת להתפתחות אקנה.
ביטוי קליני
אקנה וולגריס משפיע בדרך כלל על אזורי העור בהם יש ריכוז גבוה יותר של בלוטות חלב:
- פנים – כ99% מהמקרים.
- חזה עליון – כ-15% מהמקרים.
- גב כ-60% מהמקרים.
תסמינים מקומיים של אקנה וולגריס עשויים לכלול כאב, רגישות או אריתמה. האקנה יכולה להתבטא עם טווח רחב של תסמינים עוריים ובמקרים חריגים אלו עלולים להשאיר צלקות.
תסמינים מערכתיים לרוב נעדרים באקנה וולגריס אך במקרים נדירים אקנה וולגריס עלול להוביל לאקנה קונגלבטה המאופיין בנודולות, ציסטות ומורסות קשורות זו בזו ואף לאקנה פלומינס המערב תסמינים מערכתיים כמו חום, כאבי מפרקים וחולשה כללית.
גורמים מאיצים
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות
- שימוש במוצרי קוסמטיקה אוטמים – קומדוגניים
- תרופות: סטרואידים, הורמונים, נוגדי פרכוסים
- לחות סביבתית גבוהה.
- תזונה עשירה במוצרי חלב ומזונות עתירי גלוקוז ופחמימות
- מסכות – "קורונה " – "אקנה מסק"
בדיקות
ברוב המקרים אין צורך בבדיקות, למעט במקרים חריגים יש להיעזר בבדיקות הבאות:
תרבית עור – במצבים בהם אין תגובה לטיפול, יש לשקול לקיחת תרבית על מנת לבצע אבחנה מבדלת – לא בכל המקרים מדובר באקנה, לעיתים ישנם נגעים אחרים דומים לאקנה אך הטיפול בהם שונה (פוליקוליטיס לדוגמא)
בדיקות הורמונליות – במצבים בהם קיים חשד לשחלות פוליציסטיות, תנגודת לאינסולין, יש צורך בבירור הורמונלי מקיף כולל אולטרסאונד שחלות
במצבים מתקדמים של דלקת ניתן לראות בבדיקה היסטולוגית הרחבה של הזקיק ובמקרים קיצוניים קרע הנובע מהסתננות נרחבת של תאי דלקת- קרע מסוג זה אחראי על היווצרותם של הצלקות.
תאי הדלקת במצבים מתקדמים גורמים לקרע של הזקיקים חודרים את הדרמיס וגורמים להיווצרות הצלקות ולכן הטיפול צריך להתמקד במניעת היווצרותן של הצלקות .
- סיווג חומרת האקנה
אקנה קל: מספר הנגעים הכולל כ-30
אקנה בינוני: מספר הנגעים בין 30-125
אקנה חמור: מספר הנגעים הכולל 125 מאופיין בנודולים וציסטות מודלקים, עשוי להפוך לאדום עמוק או סגול לעתים קרובות הוא משאיר צלקות. הנודולים עלולים לכאוב ולעתים רבות מופיעות צלקות משניות לנודולים.
טיפול באקנה וולגריס צריך להיות מכוון כלפי הגורמים הפתוגניים הידועים.הטיפול המתאים ביותר מבוסס על דרגת חומרת האקנה וחומרתה. ישנה חשיבות רבה לטיפול מוקדם וזאת על מנת להימנע מסיבוכים וצלקות עתידיות .
שיטת הטיפול מבוססת על 5 שלבים:
- תיקון תהליכי קרטיניזציה – רטינואידים ,חומצות אלפא הידרוקסיות (8%)- הידרופילית, חומצה סליצילית (1-2%)- ליפופילית ולכן מצליחה לחדור לפאזה השומנית בבלוטת החלב, חומצה לקטית, סולפור.
- הפחתת חסימת הזקיקים – חומצה סליצילית , שילוב של חומצות אלפא וביתא הידרוקסיות.
- הפחתת תגובה דלקתית – פרופוליס,אבץ ,חומצה סליצילית ,חומצה לקטית ,חומצה גליקולית ניאצין – ויטמין B3 ,ליקוריץ – שוש קרח ,ביסבולול – נגזרת של שמן הקמומיל, אקנט – מקורו פרח הלילך,סטרואידים.
- הפחתת סבום – רטינואידים ,חומצה אזלאית ,סולפור ,אבץ ,אזולקטאן סובליגנט,ניאצין, רטינול, גלולות למניעת הריון (יאז, יסמין), פוטותרפיה, IPL.
- מיגור/הפחתה של נוכחות חיידק ה P.Acne –שמן עץ התה ,סולפור,פרופוליס,רזורצינול
אוליגופפטיד 10, חומצה אזלאית, ניאצין ,אנטיביוטיקה, בנוזיל דיאוקסיד, פוטותרפיה ו-IPL
הטיפול הפוטותרפי
מבוסס על גלי האור הכחול (415 ננומטר) והאדום (635 ננומטר) מסוגל למגר את חיידק האקנה לרפא פצעים ולהפחית תגובה דלקתית
- טיפול באור LED אינו תרמי אך ביכולתו לשנות את פעילותו הביולוגית של העור.
- אורכי הגל של האור הכחול משפיעים על פורפירינים – כרומופורים (צובענים) הקשורים בפתוגנזה של חיידק האקנה המאחסן ומסנתז אותם בכמות גדולה.
- חשיפת פורפירינים לאור הכחול גורמת לתגובה כימית היוצרת פרוקסיד (תרכובת המכילה חמצן). תגובה זו ממגרת את חיידק ה-P.Acne על ידי חשיפתו לפרוקסיד מבלי לגרום נזק לאיברים נוספים בעור.
- מחקרים בתחום הציגו הפחתה של כ-50% מהנגעים, הפחתה באריתמה ובדלקת ואף רמות מלנין מופחתות תוך 4 שבועות.
- אורכי הגל של האור האדום מסייעים בריפוי פצעים ובהפחתת תגובה דלקתית. האור האדום עושה זאת באמצעות הפחתת פעילות של מתווכי דלקות (מקרופאגים, נויטרופילים, אינטרלוקינים ומטריאל מטראופרוטאינאז), האטת קצב ייצור הקראטין והפחתת הנזק למחסום העורי.
במצבי אקנה מורכבים, מומלץ לבצע טיפול משולב בין שלושת גווני האור – כחול, אדום וסגול. מטרת טיפול זה היא מיגור החיידק, ויסות תהליכי קרטיניזציה, ויסות בלוטת החלב וריפוי הדלקת.
הטיפול ב IPL
מבוסס על גלי האור הכחול והאדום ,להבדיל מטיפול פוטותרפי מדובר בטיפול פוטו-תרמי – כלומר טיפול פוטותרפי מבוסס חום. אורכי הגל זהים לטיפול הפוטותרפי ומשפיעים באופן דומה הטיפול הפוטותרפי עשוי לסייע במניעת צלקות פוסט אקנה (PIE ו- PIH).
סדר פעולות
- במצבים בהם העור אדמומי ,מגורה עם פפולות ופוסטולות נטפל תחילה בנוגדי דלקת – להרגעת העור. במצב זה ניתן לשלב את הטיפול הפוטותרפי או טיפול ב IPL בהתאם לדרגת האקנה.
- לאחר שהדלקת נרגעה ניתן להמשיך לטפל במקלפים וחומצה אזלאית (בהתאם למצב) ובמקביל להמשיך בטיפול פוטותרפי או ב IPL בהתאם לדרגת האקנה.
- במצבים בהם ישנה רק אקנה קומודוניקה ועודף שומן – נתמקד בעיקר בקילוף, ניקוז תקין ותכשירים המאזנים את הפרשת הסבום במצבים אלו לא נטפל בפוטותרפיה או ב IPL.
- במצבים בהם ישנה מעורבות של אקנה קומדוניקה ודלקת הטיפול יהיה משולב תכשירים ופוטותרפיה או IPL.
- ההנחיה הכוללת – שמירה על איזון .החומרים הפעילים באקנה עלולים לגרום לגירוי יתר בחלק המקרים ואף להחמרה לכן הטיפול הוא לרוב דינמי ומשתנה.